17 Ocak 2008 Perşembe

TANDIR PİLAVI


Kereviz yemeği ile birlikte pilav yapmayı düşünmüştüm ama bu sefer pirinç pilavı olmasın derken dayımın tandır yemeye çağırdığı zaman ikram edilen o müthiş pilav geldi aklıma. Zaten, ne zaman aklıma gelse bu pilav, hemen tadı da damağıma gelir:) Tandırlık etin (genelde, bütün oğlak) altına büyük bakır kap yerleştirilip tandır kuyusunun ağzı örtülür. Bu büyük kapta ne mi vardır ? Tereyağ ile hafif kavrulmuş pirinç ve bulgur karışımı. Tandır etinin üstü salça ile kaplanır. Et piştikçe, yağı eriyip üzerindeki salça ile birlikte damlalar şeklinde pirinç bulgur karışımlı pilavın üzerine süzülür. O yüzden, bu pilavın tadı ve kokusu muhteşemdir. Anlattıkça iştahım kabardı:)
İşte, bu pilavdı aklıma gelen. Tabi ki o tad ve kokuyu tutturamazdım ama değişik bir pilav olabilirdi. Nasıl mı oldu? İşte...
Malzemeler:
- Yarım su bardağından biraz fazla pirinç
- Yarım su bardağı bulgur
- 2 kaşık tereyağı
- Et suyu
- Haşlanmış et
- Yarım yemek kaşığı salça
- Tuz, karabiber.
Yapılışı:
Pirinç ve bulguru sıcak tuzlu suda yaklaşık 15 dk kadar bekletip sonrasında güzelce yıkayın. Tereyağı ile pirinç-bulgur karışımınızı iyice kavurun. Salçayı da ilave edip kavurmaya devam edin. Haşlanmış et ile de 1 dk kadar daha kavurun. Sonrasında, (pirinç ve bulgurunuzun cinsine göre değişebilecek miktarda) et suyunu ilave edip pilavınız suyunu çektikten sonra demlenmeye bırakın.
Biz, bu pilavı çok beğendik. Eşim, özellikle, kuru fasulye ile bu pilavın çok yakışacağını söyledi. Bir de yanına turşu, demeyin gitsin :)
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Lilypie 3rd Birthday PicLilypie 3rd Birthday Ticker